Usein Kysytyt Kysymykset Joomla! - dynaaminen portaali- ja julkaisujärjestelmä http://transhumanismi.org/ukk Wed, 29 Aug 2012 09:06:21 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management en-gb Mitä transhumanismi on? http://transhumanismi.org/ukk/13-yleisiysymyksiranshumanismista/12-mitranshumanismi-on http://transhumanismi.org/ukk/13-yleisiysymyksiranshumanismista/12-mitranshumanismi-on Transhumanismi on tapa ajatella tulevaisuutta siitä näkökulmasta, ettei ihminen nykymuodossaan edusta kehityksemme päätepistettä vaan pikemminkin hyvää alkua. Muodollisesti transhumanismin voidaan määritellä tarkoittavan filosofis-kulttuurillista liikettä ja ajattelusuuntausta, joka korostaa sovellettuun järkeen ja viisaasti ohjattuun teknologiseen kehitykseen sisältyviä mahdollisuuksia ennemmin tai myöhemmin ylittää useimmat nykyihmisyyteen kuuluvat perustavanlaatuiset fyysiset ja psyykkiset rajoitukset.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Yleisiä kysymyksiä transhumanismista Fri, 11 Nov 2005 18:15:57 +0000
Mistä on kyse bioteknologiassa? http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/13-mistn-kyse-bioteknologiassa http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/13-mistn-kyse-bioteknologiassa Bioteknologialla eli biotekniikalla tarkoitetaan eliöiden elintoimintojen, solujen, solujen osien tai solussa esiintyvien molekyylien toimintojen hyödyntämiseen perustuvaa teknologiaa. Niinkin perinteisessä toiminnassa kuin hiivan käyttämisessä leivonnassa voidaan katsoa olevan kyse bioteknologiasta, joskin useammin tätä termiä käytetään viittaamaan esimerkiksi insuliinin biosyntetisointiin ja muihin hieman uudempiin teknologisiin innovaatioihin.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Teknologisia ennakointeja Fri, 11 Nov 2005 18:21:10 +0000
Mitä on molekulaarinen nanoteknologia? http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/14-mitn-molekulaarinen-nanoteknologia http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/14-mitn-molekulaarinen-nanoteknologia Molekulaarinen nanoteknologia (MNT) on toistaiseksi hypoteettinen mutta potentiaalisesti erittäin hyödyllinen valmistustekniikka, jonka avulla voitaisiin rakentaa monimutkaisia kolmiulotteisia rakenteita atomien tarkkuudella käyttäen epäorgaanista alkuperää olevien koneiden hallitsemia kemiallisia reaktioita. Molekulaarisessa valmistusprosessissa kukin atomi tai molekyyli saatetaan tarkkaan valitulle paikalleen muodostettavassa struktuurissa.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Teknologisia ennakointeja Fri, 11 Nov 2005 18:23:04 +0000
Mitä on ihmisen ylittävä äly? http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/15-mitn-ihmisen-ylitt- http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/15-mitn-ihmisen-ylitt- Yli-inhimillinen äly (superäly) on mikä tahansa ihmisälyä kaikin tavoin paremmin suoriutuva äly. Tätä vaatimusta ei täytä esimerkiksi kaikki ihmiset voittava shakkitietokone, vaan yli-inhimilliseksi tunnustettavan älyn tulee olla ihmistä paremmin suoriutuva myös esim. tieteellisen luovuuden, yleisen viisauden sekä sosiaalisten taitojen aloilla.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Teknologisia ennakointeja Fri, 11 Nov 2005 18:23:54 +0000
Mitä on teknologinen singulariteetti? http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/16-mitn-teknologinen-singulariteetti http://transhumanismi.org/ukk/14-teknologisia-ennakointeja/16-mitn-teknologinen-singulariteetti Jotkut transhumanistiset ajattelijat ounastelevat, että tulemme tulevaisuudessa saavuttamaan pisteen, jossa teknologisesta kehityksestä tulee niin nopeaa, että kehityskäyrästä tulee käytännöllisesti katsoen pystysuora (ainakin joksikin aikaa). Tämä tarkoittaa sitä, että hyvin lyhyen ajanjakson kuluessa maailma voisi muuttua lähes täydellisesti. Tätä hypoteettista pistettä sanotaan singulariteetiksi (lukija kenties havaitsee etymologisen yhteyden matemaattiseen singulariteettiin), ja sellainen voinee tässä mielessä seurata lähinnä jonkinlaisen itseään kasvavalla vauhdilla kehittävän yli-inhimillisen älyn luomisesta.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Teknologisia ennakointeja Fri, 11 Nov 2005 18:24:33 +0000
Eivätkö uudet teknologiat hyödytä pelkästään rikkaita ja etuoikeutettuja? http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/17-eivdet-teknologiat-hyelk-rikkaita-ja-etuoikeutettuja http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/17-eivdet-teknologiat-hyelk-rikkaita-ja-etuoikeutettuja Se riippuu tekemistämme poliittisista valinnoista, mutta ainakaan toistaiseksi ihmiskunnan historiassa ei ole vallitsevasti käynyt niin. Vahvoin perustein voidaan väittää, että nykypäiväisen teollistuneen yhteiskunnan tyypillisellä kansalaisella on korkeampi elintaso kuin yhdelläkään keskiaikaisella kuninkaalla. Kuninkaalla saattoi olla omat hovimuusikkonsa ja -orkesterinsa, mutta nykypäivänä saa halvalla CD-soittimen ja äänitallenteita, joiden avulla voit kuunnella parhaita muusikkoja milloin haluat. Kuningas saattoi sairastua keuhkokuumeeseen ja kuolla, mutta nykyään kehitysmaissakin on usein saatavilla tehokkaita hoitokeinoja. Kuninkaalla saattoi olla kullatut vaunut kahdeksalla valkealla hevosella, mutta nykymaailmassa on suurille joukoille helppoa hankkia oma auto. Ja sinulle on mahdollista hankkia televisio, nettiyhteys ja asunto kera lämpimän suihkun ja puhtaan vesijohtoveden. Voit puhua kännykällä toisella puolella maailmaa olevalle kaverillesi, ja tiedät paljon enemmän maailmankaikkeudesta kuin yksikään vuosituhannen takainen monarkki.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Yhteiskunta ja politiikka Fri, 11 Nov 2005 18:25:28 +0000
Voivatko transhumanistiset teknologiat olla vaarallisia? http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/18-voivatko-transhumanistiset-teknologiat-olla-vaarallisia http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/18-voivatko-transhumanistiset-teknologiat-olla-vaarallisia Kyllä, ja tästä seuraakin että on syytä suorittaa analyysejä (Ks. esim. Bostrom: Existential Risks — Analyzing Human Extinction Scenarios and Related Hazards), keskustella näistä vaaroista ja ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ennen kuin riskien on mahdollista realisoitua. Bioteknologiaan, nanoteknologiaan ja vahvaan tekoälyyn sisältyy kaikkiin mahdollisuus luoda erittäin vakavia ja monimutkaisia vaaroja, mikäli niitä sovelletaan ajattelemattomasti tai pahantahtoisesti. Transhumanistit näkevätkin aivan ensiarvoisen tärkeänä, että näihin riskiskenaarioihin aletaan välittömästi suhtautua vakavasti.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Yhteiskunta ja politiikka Fri, 11 Nov 2005 18:26:20 +0000
Eikö meidän tulisi keskittyä ratkaisemaan nykyisiä ongelmia tulevaisuuden ennakoinnin sijaan? http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/19-eikidtulisi-keskittyatkaisemaan-nykyisingelmia-tulevaisuuden-ennakoinnin-sijaan http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/19-eikidtulisi-keskittyatkaisemaan-nykyisingelmia-tulevaisuuden-ennakoinnin-sijaan On syytä huolehtia molemmista ongelmakentistä — eivätkä ne erillisiä olekaan. Ei olisi järkevä maailmanparannusstrategia keskittyä pelkästään niihin epäkohtiin, jotka ovat jo kärjistyneet, ja kiinnittää huomiota pelkästään niihin menetelmiin, jotka ovat jo käytettävissä. Näin toimiminen johtaisi siihen, että olisimme huonosti valmistautuneita lähestyviin usein hyvin vakaviinkin uusiin riskitekijöihin, kuten myös siihen, että emme koskaan saisi käyttöömme sellaisia potentiaalisesti jopa ratkaisevan tehokkaita maailmanparannusmenetelmiä, joiden kohdalla tarvitaan vielä kehitystyötä ja pohdintaa.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Yhteiskunta ja politiikka Fri, 11 Nov 2005 18:33:25 +0000
Millä kriteereillä transhumanistit päättävät ihmisen olemuksen muutoksista? http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/20-minkriteerien-perusteella-transhumanistit-ptt-mitkuutokset-viev http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/20-minkriteerien-perusteella-transhumanistit-ptt-mitkuutokset-viev Transhumanismi sopii yhteen monien erilaisten eettisten järjestelmien kanssa, ja näin ollen transhumanisteilla on toisistaan poikkeavia näkemyksiä siitä, minkälaiset muutokset ovat toivottavia. Yleensä onkin hyvä idea pitää ohjenuorana sitä, että jokainen päättäköön itse mitkä muutokset kokee kohdallaan toivottaviksi, vai haluaako pitää itsensä ja henkilökohtaiset olosuhteensa muuttumattomina.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Yhteiskunta ja politiikka Fri, 11 Nov 2005 18:41:20 +0000
Kannattavatko transhumanistit eugeniikkaa? http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/21-kannattavatko-transhumanistit-eugeniikkaa http://transhumanismi.org/ukk/15-yhteiskunta-ja-politiikka/21-kannattavatko-transhumanistit-eugeniikkaa Sanan suppeassa ja vakiintuneimmassa merkityksessä eugeniikalla tarkoitetaan 1900-luvun alussa ennen toista maailmansotaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa vaikuttanutta liikehdintää ja ajattelutapaa, jossa pyrittiin geneettisesti parantamaan ihmislajia pakkosteriloimalla "epäkelpoja yksilöitä", ja rohkaisemalla haluttuja geneettisiä ominaisuuksia omaavien ihmisyksilöiden lisääntymistä. Tällaista menettelyä on täysin mahdotonta yhteensovittaa suvaitsevaisuuden, humanismin ja tieteellisyyden varaan rakentavan transhumanismin kanssa, eivätkä transhumanistit siis alkuunkaan kannata eugeniikkaa, johon lähtökohtaisesti sisältyy sosiaaliluokkaistavaa, rasistista ja ylhäältäpäin heikoiksi tai epäkelvoiksi luokiteltuja sortavaa ajattelua. Ylipäätänsä sekin eugeniikan lähtöoletus, että ihmislajia voitaisiin valikoidun lisääntymisen kautta kehittää paremmaksi mielekkäällä aikajänteellä, on hyvin kyseenalainen.

]]>
lsimonen@iki.fi (Lasse Simonen) Yhteiskunta ja politiikka Fri, 11 Nov 2005 18:42:06 +0000