Onko olemassa transhumanistista taidetta? |
Kyllä, mutta hyvin paljon riippuu siitä, miten transhumanistinen taide määritellään. Jos sen määritellään tarkoittavan taidetta, joka käsittelee ihmisen halua ylittää rajoituksia, silloin hyvin suuri osa kaikesta taiteesta on transhumanistista taidetta - aina muinaisesta Prometeus-myytistä, uskonnollisesta transsendentaalisesta ikonografiasta, arkkitehtuurista, rituaaleista, J.S. Bachin fuugista ja Goethen Faustista postmoderneihin taiteilijoihin, jotka pyrkivät ylittämään käsitteelliset esteet ja laajentamaan ihmisen luovuuden ulottuvuuksia.
Yksi tapa määritellä transhumanistinen taide on sanoa, että transhumanistista taidetta tekevät ihmiset, jotka määrittelevät itsensä transhumanisteiksi. Tällöin esimerkkejä täytyy etsiä lähihistoriastamme, sillä transhumanismi terminä on varsin uusi.Natasha Vita-More on yksi ensimmäisistä ja tunnetuimmista transhumanistisista taiteilijoista tässä mielessä, ja hän on myös kirjoittanut useita transhumanistisia taidemanifesteja. Vita-Moren kuuluisin työ lienee Primo 3M+, joka on eräänlainen ostoskatalogimalli tulevaisuuden ihmiskehosta. Muita transhumanisteiksi itsensä luokittelevia taiteilijoita ovat mm. Lilia Morales y Mori, Anders Sandberg, Juan Meridalva (visuaalinen taide); Elaine Walker, E. Shaun Russell, Emlyn O'Regan, Gustavo Muccillo Alves ja Cosmodelia (elektroninen musiikki); Susan Rogers (nukketeatteri); Jane Holt (performanssitaide).
Transhumanistista taidetta luodaan monien eri taidemuotojen piirissä. Näihin sisältyvät kirjallisuuden, musiikin, kuvataiteen, elektronisen ja esittävän taiteen kaltaiset yleisesti tunnustetut taidemuodot, minkä lisäksi transhumanistit usein löytävät vahvoja taiteellisia ja esteettisiä aspekteja myös esimerkiksi matematiikan alalta. Transhumanistinen taide käsittää myös tiedemiesten, insinöörien, teknikoiden, filosofien, atleettien ja opettajien työtä; lisäksi tulevaisuudessa tultaneen kehittämään täysin uusia ilmaisumuotoja. Ideat ja visiot evoluutiosta, transhumanismista, bioteknologiasta, keinoelämästä, ekstropiasta ja kuolemattomuudesta ovat tulleet taidemaailmaan jäädäkseen.
Katso myös:
|