Mitä näyttöä on siitä, että nämä asiat tapahtuvat?

Katso ympärillesi, ja vertaa näkemääsi siihen, mitä olisit nähnyt vain 60 vuotta sitten. Ei ole uhkarohkeaa väittää, että 60 vuoden kuluttua maailmamme on teknologian vaikutuksesta jälleen hyvin selvästi erilainen nykypäivään verrattuna, varsinkin kun vaikuttaa siltä, että muutosnopeus edelleen vain kiihtyy.

Image Suuret muutokset vaikuttavat yhä todennäköisemmiltä, kun otetaan huomioon kuinka monilla tieteenaloilla aletaan lähestyä aivan uudenlaisia virstanpylväitä. Geeniteknologia kehittyy, ja tietyllä kehitystasolla verrattain sokeasta luonnonevoluutiosta voidaan periaatteessa siirtyä tietoisesti ohjattuun evoluutioon. Tietokoneiden suorituskyky tuplaantuu nykyisin noin 18 kuukauden välein, ja verrattain pian niiden prosessointiteho ylittää ihmisaivojen tason, missä vaiheessa ihmisen kognitiiviset kyvyt saavuttava ja ylittävä keinoäly on enää ohjelmallinen ongelma (joskaan ei aivan helppo sellainen). Lääkealalla alkaa olla saatavilla aineita, joilla voidaan vaikuttaa ihmisen psyykkisiin ominaisuuksiin ja persoonallisuuteen ilman vakavia sivuvaikutuksia. Monia transhumanistisia tavoitteita voidaan merkittävästi lähestyä jo olemassaolevin keinoin. Onko epäilystäkään siitä, että kunhan sivilisaatiomme pysyy pystyssä, vaihtoehtomme entisestään lisääntyvät tulevaisuudessa?

Vahvan nanoteknologian kautta pystyisimme perinpohjaisesti muuttamaan olosuhteemme. Eric Drexler ja muut alan pioneerit ovat näyttäneet, kuinka nanoteknologian suuret lupaukset on periaatteessa mahdollista saavuttaa, ja luonnostelleet useita vaihtoehtoisia kehitysreittejä tähän tavoitteeseen. Vahva nanoteknologia saattaa vaikuttaa kaukaa haetulta, koska sen seuraukset olisivat niin mullistavia, mutta on syytä muistaa, ettei Drexlerin teknisiä argumentteja ole kukaan kumonnut; laskelmistaan ei ole löydetty virheitä, ja liikkeelle polkaisemansa nykyään jo miljardibisneksenä pyörivä nanoteollisuus kasvaa nopeasti tuottaen (toistaiseksi toki kohtuullisen rajoitettuja) käytännön sovelluksia.

Monet eri teknologiat voivat viedä ihmiskunnan kehityksen posthumaaniin vaiheeseen. Vielä ei tiedetä, mitkä näistä vaihtoehdoista ensimmäisinä riittävästi edistyvät, mutta tähän kuten myös kehityksen vauhtiin voimme itse omilla valinnoillamme vaikuttaa. Jos sivilisaatiomme pysyy pystyssä, näyttää väistämättömältä että posthumaanit vaihtoehdot tulevat vielä vastaan. Jos kukaan ei niihin etenemistä väkivalloin estä, tulevat monet meistä kyseisiä vaihtoehtoja myös valitsemaan.